Wendelas Vänner

Vid Södertälje kanal ligger ett gult trähus i två våningar, kallat Wendela Hebbes hus. Det är ett hus som bildat ram kring många trevliga upplevelser för mig ända sen första visningen för snart tio år sedan, många goda luncher, fikapauser vid kanalen och spännande seminarier och samtalscirklar.

Huset ligger strax norr om Slussen. Det har det inte alltid gjort utanbyggdes ursprungligen på 1700-talet vid Snäckviken.

Snäckviken ligger något längre in mot Mälaren på det ställe där Astra Zenecas fabriksområde i dag tar all plats. Där byggdes huset och köptes 1863 av Lars Johan Hierta som en sommarstuga åt Wendela Hebbe, hennes dotter Signe och den gemensamma icke erkända sonen Edvard Faustman.

Senare hälften av 1800-talet var en storhetstid för Södertälje som badhusepok. Många av huvudstadens kulturpersonligheter kom nu även hit för att umgås med Wendela Hebbe och Signe Hebbe som var mitt i sin karriär som operasångerska samt den ofta närvarande Lars Johan Hierta, Aftonbladets grundare och förste chefredaktör.

Långt senare blev huset personalbostad åt Vin och Spritcentralens anställda. Britt Levin berättar i WendelAvisan nr 27 om hur det var att växa upp som barn i huset på 1950-talet då hennes far var förman hos Vin och Spritcentralen.

Huset lämnades senare att förfalla tills Inger Mattson, dåvarande chef för

stadsbiblioteket i Södertälje, återupptäckte det 1974 efter att ha läst Brita Hebbes bok "Wendela - en modern 1800-talskvinna". Det blev inledningen till en mångårig kamp för husets bevarande som bland annat kom att innefatta en antikvarisk nedmontering av huset och ett senare återuppförande på husets nuvarande plats. På grund av arbetslösheten i byggbranschen var arbetsmarknadsmyndigheterna

beredda att satsa pengar på att huset återuppbyggdes med ursprungliga metoder och material, där sådant behövde förnyas. Denna engagerande kamp för ett hus och för stadens historia och kultur beskrivs av Peder Edström i en artikel i WendelAvisan nr 23 (år 2003). Kommunen ställde den nya tomten invid kanalen till förfogande och en vacker park håller på att växa fram här.

Sen mitten av nittiotalet har det nu fungerat som kulturhus i Södertälje. Det rymmer en restaurang som förestås av Antoinette Mezher och en museidel med möbler och tavlor från släkterna Hebbe och Faustman. Huset ägs av kulturföreningen Wendelas Vänner som också anordnar kurser, konferenser,

studiecirklar, författaraftnar och teaterföreställningar mm.

Söndag den 8 maj 2005 hade en utställning av och om Mollie Faustman, Wendela Hebbes barnbarn vernissage här. Utställningen kommer att pågå till och med den 20 augusti. Om du vill läsa mera, kolla in http://wendela.se

1 juni 2005
Esther Hansen