Kvinnofrukost

För ett år sedan träffade jag en kvinna från Hiroshima. Hon var vacker med en älsklig utstrålning klädd i traditionell klassisk japansk kimono och små sandaler på fötterna. Hon rörde sig så lätt och ljuvt att det var svårt att förstå att hon ända sedan den 6. augusti 1945 hade gått som på glasskärvor hela tiden.

Åtta år gammal överlevde hon mirakulöst tillsammans med hela sin familj atombomben som föll bara tre kilometer från familjens bostad i Hiroshima. Men av hemmet eller staden fanns inte mycket kvar. Okunniga om vad en atombomb och radioaktiv strålning var promenerade hela familjen tvärs igenom den utbrända staden till släktingar som bodde på den andra sidan.

Tack vara en aktiv och engagerad grupp kvinnor i Östertälje/Södertälje som anordnar kvinnofrukostar, kunde detta möta äga rum för mig och många andra. Vi fick höra om hur det varit att växa upp i atombombens eftervirkningar. Med egna sinnen fick vi uppleva att det är möjligt för denna ovanliga kvinna att leva med detta. Dagens fråga var, om det är möjligt att förlåta också detta? Och kvinnans svar är att hon tagit det som sin livsuppgift att berätta för världen vad radioaktivitet förorsakar för skadeverkningar många generationer fram i tiden. Detta oavsett om radioaktiviteten kommer från bombar eller kärnkraftverk.

Vid andra tillfällen har vi fått träffa Stefan Einhorn som talat om meningen med livet, Kerstin Vinterhed som berättat om makarna Myrdals kärlekshistoria och kamp för att förena familjeliv med politik och karriär. Britt Gauffin har berättat om mor-barn relationer. Mats Berggren kom och berättade om sina skrivarcirklar och sitt arbete tillsammans med invandrarungdomar. En annan gång berättade Marie och Jonas Persson om sina endagsretreater och vi fick smaka på tystnaden mitt i samvaron.

Således blandas världshistorien med det vardagliga när Södertäljekvinnorna beger sig iväg till Lindängen och ett vackert dukat frukostbord med levande ljus och olika sorters brygd te och kaffe. Frukosten äger rum en lördag i månaden höst och vår. Föredragen och mötena med alla intressanta människor kostar inget för deltagarna utan bekostas på annat sätt (Sensus, Svenska kyrkan, EFS). Arbetsgruppen som anordnar frukostträffen är inte underställt kyrkan utan en fristående grupp som samarbetar med andra omkring lokal och ekonomi.

Vi börjar med den härliga frukosten klockan 9.30 och en halvtimme senare får vi lyssna till de intressanta föredragen som efterföljs av påtår och diskussioner i smågrupper runt borden vi sitter vid. Omkring kl 12 avslutas mötet.

Varför dessa intressante sammankomster är reserverade för kvinnor kan man undra. Är kvinnor mera morgonpigga än män eller är det enklare att lämna familjen ensamma hemma en lördagsmorgon än någon annan tid i veckan? Att det är populärt att träffas på detta sätt har spritt sig ut över landet och kvinnofrukostar finns numera på de flesta håll.

Men så fint som på Lindängen kan det knappast vara?

Lindängen, som ligger på Grödingevägen 19 i Södertälje, är en elegant villa från förre sekelskiftet med en egen intressant bakgrund. Men det är en helt annan historia.

26 september 2004
Esther Hansen